Důležitá fakta a čísla související s veganstvím

Bře2,2024

Veganství je praktika zdržování se používání živočišných produktů ve stravě. Zahrnuje také filozofii, která odmítá myšlenku zvířat jako zboží a uznává je jako živé věci. Veganství je rozděleno do několika kategorií:

  • Dietní vegani nebo striktní vegetariáni se zdržují zahrnutí jakéhokoli živočišného produktu do svého jídelníčku.
  • Etický vegan se nejen zdržuje používání živočišných produktů ve své stravě, ale rozšiřuje filozofii také do dalších oblastí svého života, včetně používání zvířat pro jakýkoli jiný účel, jako je make-up nebo oblečení.
  • Průmyslové veganství je vyhýbání se používání živočišných produktů z důvodu poškozování životního prostředí sklizní zvířat.

Původ Veganství

První praxe vegetariánství lze vysledovat zpět do civilizace údolí Indu mezi 3300 a 1300 př.nl. Někteří z prvních známých vegetariánů zakládali svá rozhodnutí jak na zdravotních důvodech, tak na dobrých životních podmínkách zvířat. Mnozí tvrdili, že zvířata si zaslouží spravedlivé zacházení stejně jako lidé. Vegetariánství se stalo hlavním hnutím v Anglii a USA v 19. století. V roce 1843 byla v Británii založena společnost, která podporovala abstinenci od živočišných potravin. První britská vegetariánská společnost byla založena a konala své první setkání v roce 1847 v Kentu. Společnost mimo jiné diskutovala o alternativě kožených bot, což naznačovalo přítomnost vegana, který zcela odmítal používání živočišných produktů.

Mahátma Gándhí byl přísný vegetarián, který obhajoval bezmasou dietu jako věc etiky a ne zdraví. Termín „vegan“ zavedl Donald Watson v roce 1944 jako název pro svůj čtvrtletní časopis, který propagoval nepoužívání živočišných produktů ve stravě. První veganská společnost v USA byla založena v roce 1948 Catherine a Rubinem, kteří distribuovali Watsonovy zpravodaje.

Růst Veganských Hnutí

V 60. letech se objevila vlna protikulturních potravinových hnutí, která se zajímala o životní prostředí, stravu a nedostatek důvěry v výrobce potravin. Hnutí vedla ke zvýšenému zájmu o organické zahradničení a vegetariánství. V 70. letech 20. století skupiny vědců a lékařů včetně Michaela Gregera, Deana Ornishe a Johna McDougalla tvrdily, že diety založené na živočišných tucích by vedly ke zdravotním komplikacím. Knihy a informační bulletiny propagovaly myšlenku v průběhu desetiletí. V roce 2010 se veganská strava stala stále populárnější u několika restaurací, které ve svých jídelních lístcích označovaly veganské položky. Supermarkety také zlepšily svůj výběr zpracovaných veganských potravin. Tisíce lidí se připojily k internetu, aby se zeptaly více na veganství. Po celé Evropě bylo otevřeno několik masných řeznictví, přičemž celosvětový trh s nepravým masem vzrostl mezi lety 2005 a 2010 o 18 %. Spotřeba rostlinného mléka se rovněž výrazně zvýšila, v roce 2016 pilo rostlinné mléko 49 % Američanů. trh vzrostl mezi lety 2011 a 2013 o více než 155 %.

Demografie Veganství

V roce 2010 výrazně vzrostl počet veganů a přísných vegetariánů. V roce 2013 se odhadovalo, že 0,5 % Rakušanů praktikuje veganství, zatímco v roce 2014 5 % izraelské populace uvedlo, že jsou vegani. Od roku 2015 bylo 0,6 až 3 % Italů vegany, zatímco Švédsko a Švýcarsko uvedly více než jedno procento veganů. Vegani v USA se pohybují od 0,5 do 5 %, přičemž 70 % těch, kteří si tuto praxi osvojili, ji opustilo. Vegan Society odhaduje, že více než 500 000 lidí ve Velké Británii dodržuje veganskou stravu. V Německu bylo v roce 2013 přes 800 000 veganů, zatímco nizozemská veganská společnost hlásila v roce 2014 členství 45 000 lidí.