Sýr je derivát mléka vyráběný v široké škále textur a chutí, které vznikají kondenzací mléčné bílkoviny zvané kasein. Sýr se skládá z tuků a bílkovin z mléka, zejména z koz, krav, ovcí a buvolů. Výrobní proces sýra zahrnuje okyselení mléka, kdy se přidá enzym známý jako syřidlo, který způsobí koagulaci a nakonec ztuhne a nakonec se rozdělí a slisuje do konečného produktu.
Nejstarší Původ Sýru
- V roce 1615 př. n. l. v poušti Taklamakan v Xinjiang v Číně byla objevena nejstarší forma konzervovaného sýra. Sumerské klínové písmo je nejstarším dokladem sýra, který se datuje do počátku druhého tisíciletí před naším letopočtem.
- V Egyptě byly důkazy o výrobě sýra nalezeny v nástěnných malbách nakreslených na hrobech kolem roku 2000 před naším letopočtem. Nejstarší forma sýra, která byla objevena, byla slaná a kyselá s texturou nejvíce podobnou modernímu tvarohu nebo sýru feta. Podle jedné arabské legendy je objev sýra připisován arabskému obchodníkovi, který stejným způsobem skladoval své mléko.
- Výroba sýrů sahá až do roku 5 500 před naším letopočtem v Kujawy v Polsku, kde se používala jako konzervační metoda. Výroba sýra mohla začít solení a lisování sraženého mléka. Srážení mléka v žaludku zvířete vytvořilo lépe strukturovanou a pevnou sýřeninu, což vedlo ke zvýšení enzymu syřidla.
Sýr Ve Starověkém Řecku A Římě
Ve starověkém Řecku je vynález sýra připsán Aristaeovi podle řecké mytologie. Během římského období již umění výroby sýra dozrálo a bylo uznávanou konvenční potravinou.
Sýr V Post-Římské Evropě
V pozdním středověku byla již většina sýrů zaznamenána s parmazánem vzniklým v roce 1597, čedarem kolem roku 1500 n. l., goudou v roce 1697 a hermelínem v roce 1791. V Evropě domorodci vytvořili své produkty a tradice, když romanizované společnosti realizovaly jiné různé způsoby výroby sýra od svých různých sousedů, což vedlo k jeho diverzifikaci. Po krachu dálkového obchodu se s neobvyklým sýrem setkali pouze cestovatelé. V současné době má Británie asi 40 druhů sýrů identifikovaných British Cheese Board, z nichž 15 je chráněno. Představenstvo má nárok na přibližně 700 různých sýrových výrobků, Itálie má 46, chráněný sýr, Španělsko má 26 a Francie má asi 50.
Moderní Sýr
V orientálních kulturách a předkolumbovské Americe byl sýr uznáván až v moderní době, kdy se jeho použití rozšířilo. V sub-středomořské Africe měl sýr omezené použití. Produkt se stal známým po celém světě díky šíření kultury euroamerického a evropského imperialismu. V roce 1815 otevřelo Švýcarsko první továrnu na průmyslovou výrobu sýra, ale velkovýroba se stala úspěšnou v USA. V roce 1851 Jesse Williams, farmář z Říma v New Yorku, začal vyrábět sýr z mléka z farem v jeho blízkosti, což vedlo k masové produkci. Díky pokroku vědy byly tradiční způsoby výroby sýrů nahrazeny modernějšími, které hrají významnou roli v hromadné výrobě produktu.